Aminoacizi
Nutrienții care alcătuiesc toate proteinele din organism. Insasi proteina ca produs nu este utilizată direct de către organism, mai întâi de toate este discompusa în aminoacizi și peptide și numai apoi aceste substanțe sunt folosite de corpul nostru pentru a crește, a restabili, a întări și a produce diferiți hormoni, anticorpi și enzime.
Aminoacizii sunt produși sub formă de pulbere, soluții, tablete, capsule, toate aceste forme fiind echivalente în eficiență. Complexele de aminoacizi sunt amestecuri formate din diverși aminoacizi esentiali si neesentiali. De regulă, materia primă pentru astfel de aditivi este proteina din zer (concentrat proteic din zer, izolat și hidrolizat de lactalbumină). Uneori, complexele conțin albumin din ou, adesea compoziția include: inozină, carnitină, ginseng, minerale, vitamine, aditivi aromatici. Dacă complexul include întregul spectru de aminoacizi, atunci poate fi luat împreună cu masa obișnuită pentru a îmbunătăți profilul proteic din alimentatie Acest lucru este mai economic și mai avantajos. Aminoacizii se impart in cei esentiali si neesentiali, cei neesentiali sunt sintetizati de propriul corp insa cei esentiali nu pot fi sintetizati astfel noi ii putem primi doar din exterior prin alimetatie si alte suplimente alimentare speciale.
Leucina, izoleucina, valina: cele mai populare printre aminoacizii esentiali, aceste trei «caramizi» (BCAA) reprezinta 35% din totalul aminoacizilor din tesutul muscular, au un rol important in procesele de anabolism si anti- catabolism, pe lângă faptul că sunt absolut sigure pentru sănătate. Atunci când BCAA este luat separat, efectul lor diferă de cazul în care acestea sunt luate ca parte a aminoacizilor sau proteinelor complexe.
Scopul principal al glutaminei este încărcarea cu energie a celulelor și sistemului nervos în cazul de suprasolicitarea lor, acțiune anticatabolică și imunostimulatoare. In plus, microflora tractului intestinal se intretine cu glutamina. Cel mai popular amicoacid a corpului, de pina la 60% este glutamina ce se acumulează în mușchi, ceea ce explică utilizarea sa pe larg în alimentatia sportiva. Glutamina și acidul glutamic sunt aminoacizi diferiți, dar se pot substitui reciproc în organism în funcție de necesitatea lor.
Arginina – elixirul tineretii, gestioneaza sinteza multor hormoni, daca exista un deficit de arginina, atunci corpul nostru incepe sa imbatrineasca brusc. Utilizarea argininei inainte de antrenament accelereaza efectul pumpingului in timpul sportului, în timp ce utilizarea sa înainte de culcare are scopul de a promova eliberarea somatotropinei.
Complexe de aminoacizi BCAA Glutamină Arginină Alţi aminoacizi